Idag kan man läsa på svd.se om en bekant till oss på Housenet som står huslös, Köpte färdigt hus – fick byggrund. Lenita Sandlin och Mikael Nylund fann efter en längre tids letande sitt drömhus hos fastighetsmäklaren Notar. I dag står de med en tomt och en bottenplatta – som kostat 1,3 miljoner kronor.

Som alltid i dessa historier så börjadet det bra:

–Vi hade letat hus i Saltsjö-Boo en längre tid och hittade till slut vårt drömhus hos Notar. En arkitektritad villa som skulle byggas precis där vi vill bo. Det var fast pris och vi fick köpa det. Det var världens lycka, liksom. Det enda vi skulle behöva göra var att välja köksluckor och badrumskakel, säger Lenita Sandlin.

Det var första husaffären som de gav sig in i.

–Man är ju rätt grön, men efter ett möte med Notar och Kay Almqvist (Arkitektvillans representant) kändes hur det hur bra som helst. Jag ställde ändå i ett tidigt skede en rak fråga till mäklaren: Vad som händer om byggfirman, som är rätt liten, går i konkurs? Hon svarade att vi inte behöver vara oroliga eftersom det fanns en färdigställandeförsäkring som alla entreprenörer är skyldiga att ha.

Huset skulle stå klart den 15 oktober men består idag av en betongplatta på tomten. Mäklaren har slutat och Kay Almqvist har länge varit oanträffbar och nu har det kommit fram att han är i England. Är tidigare dömd för ekonomisk brottslighet och har en miljon kronor i personliga skulder. Han har heller inte betalat någon av sina leverantörer. Någon färdigställandeförsäkring har paret aldrig tecknat.

Detta är inte första gången som Notars Projekt Villa får kritik för sin bristfälliga information och marknadsföring, att de bara står för själva tomten är för många oklart. I dagsläget skulle inte det starkaste paret linser hjälpa kunderna att se vad som gäller inför köpet.

Se artiklarna Husköp blev mardröm och Fastighetsbranschen är oseriös som tidigare har publicerats på svd.se

Notars pr-ansvarige Jonas Lindell säger att paret Sandlin-Nylund enbart har köpt tomten genom mäklarfirman.

–Vi har verkligen tagit till oss det här och tillsatt en arbetsgrupp som ska ta fram ett informationsmaterial som gör att köparna förstår att det är de som upphandlar husleverantör.

Bättre sent än aldrig kan man tycka men vad hjälper det paret Sandlin-Nylund och alla andra som idag står med halvfärdiga hus.

Vi på Housenet rekommenderar starkt att man läser konsumentverkets sidor innan man genomför ett husköp.