I detta inlägg fortsätter jag gå igenom de olika stegen i renoveringen av vår bastu. Dagens inlägg kommer handla om uppbyggnaden av bastun, från ax till limpa.
Det första jag gjorde efter att rivningen var klar var att lägga in ett nytt mosaikgolv istället för att lägga in en ny trall, det kändes fräschare och mer lättstädat. Golvläggningen gjordes av en plattsättare och tog bara några dagar. Efter golvet var det dags att förstärka regelverket för det nya aggregatet och lavarna. I samband med detta drogs även el och högtalarkablar på plats. Elen som gått till taklampan togs bort och vägghängda lampor förbereddes istället, två under lavarna som styrs med dimmer och en lampa högre upp på väggen som släcks och tänds med en vanlig tryckknapp.
Det blev en hel del tråcklande med eldragningen då det nya aggregatet krävde att det drogs en extra kabel jämfört med det gamla aggregatet, detta löstes dock på ett bra sätt av vår elektriker.
Nu var det dags att få upp den nya isoleringen. Då de gamla stödribborna var i bra skick gick detta ganska smidigt, men dammigt och varmt var det.
När isoleringen var på plats började vi med panelen. Här fick jag hjälp av min svärfar som är snickare, vilket var till stor hjälp. Vi började med taket för att sedan fortsätta med väggarna. Vi använde oss av panelclips vilket var väldigt smidigt och gjorde att arbetet gick snabbt och smärtfritt. Panelclips är enkla att använda och gör det även möjligt att justera uppsättningen av panelen i efterhand om något skulle ha gått snett förutsatt att du fäst dem med skruv istället för spik.
Jag valde Asp som träslag då detta inte tappar sin färg med tiden som furu gör. Den gamla panelen var av furu och väldigt gul i färgen och full av kåda. Asp är nästan tre ggr dyrare än furu men i mitt tycke absolut värt den extra kostnaden. Bilden nedan är hämtad från Harvia.fi och ger en bra överblick över de olika träslag som finns att tillgå när man ska välja panel till sin bastu.
Allt eftersom panelen kom på plats så borrades även hål upp för lampor, högtalare, aggregat och manöverpanel.
Lavarna byggde jag utifrån de gamla lavarna som jag sparat som mall. Jag gjorde några smärre justeringar vad gäller bredden på sitsen. Att hitta fina längder av Asp utan några kvisthål eller andra skavanker var lättare sagt än gjort. Till slut visade det sig att virket med det högsta priset även höll den högsta kvaliteten.
När panel och lavar kommit upp var det dags att montera lampor, högtalare och till slut aggregatet med tillhörande manöverpanel. Viktigt att tänka på när man väljer lampor till en bastu är att vara uppmärksam på att det inte går att använda sig av vilken armatur som helst. Endast armaturer godkända för en bastu får användas.
En av de saker som ändrades vid renoveringen av bastun var placeringen av manöverpanelen. Tidigare hade den suttit utanför bastun till höger om entrédörren. Nu monterades den till höger om aggregatet inne i bastun. En av anledningarna till detta är att den nya manöverpanelen innehöll fler funktioner än den gamla samt att displayen även visar bastuns temperatur.
Nu är bastun färdigrenoverad och nedan ser ni bilder på slutresultatet. Jag bifogar även en bild på den nya dörren som egentligen var det första jag renoverade innan jag bestämde mig för att göra om hela bastun. Den gamla dörren hade nämligen inget fönster vilket gjorde att man kände sig ganska instängd när man satt i bastun. Nu valde jag att öppna upp dörren något genom att installera ett fönster. Jag och min svärfar lyfte av dörren och sågade upp hålet med hjälp av en extra lång sticksåg. Därefter klädde vi hålet med nytt foder och lister för den kommande glasrutan som beställts från en glasmästare. Rutan installerades dock inte förrän hela renoveringen var klar pga risken för skador.
Jämfört med den gamla bastun så är jag väldigt nöjd med resultatet…håller ni inte med?!