Oväntade händelser sker helt utan förvarning, men med en hemförsäkring ersätts du ekonomiskt när skadan väl är framme. I de flesta fall ingår även en reseförsäkring när du befinner dig i ett annat land, men du får alltid ett egendomsskydd som gäller för saker du äger, hyr eller lånar.

Skillnaderna gällande vad som ingår vid olika skador och problem är stor. Du måste därför välja en hemförsäkring som passar dina behov, din situation och vilket slags skydd du är ute efter.
En grupp som ofta glömmer att se över sitt försäkringsskydd är studenter: När studenter flyttar till en egen bostad är det viktigt att de skaffar en hemförsäkring själva, då de inte längre täcks av den som deras föräldrar har tecknat.

Vad ingår i en hemförsäkring?

Du är alltid försäkrad för din privata egendom, men också om något skulle inträffa när du inte befinner dig i Sverige. Utöver detta kan tillägg inkludera skydd mot ID-kapningar, eldsvåda, vattenläckor, skadegörseler eller rån och överfall.

Då alla försäkringsbolag är olika är det alltid bäst att jämföra dem innan du bestämmer dig. Detta kan också hjälpa till att skräddarsy ett paket som innefattar ersättning mot händelser som inte vanligtvis brukar ingå i en hemförsäkring. Priserna kan också variera en hel del beroende på din ålder, samt om du är student eller pensionär vilket ger dig möjligheten att teckna anpassade försäkringar.

Varför ska man ha en hemförsäkring?

Det finns en hel del positiva aspekter som inte alltid lyfts fram med hemförsäkringar, exempelvis ersättning för annat boende om din bostad inte kan användas efter en skada. Reseskydd är dessutom en av de viktigaste fördelarna då de ersätter för skador när du är på semester utomlands, eller om du skulle bli akut sjuk och behöva hemtransport.

Du kan även få hjälp med överfall om du blivit utsatt för våld, eller rättsskydd om du skulle hamna i en tvist. Ansvarsskyddet hjälper i sin tur mot skadestånd i de fall en olycka resulterar i ett belopp som du måste betala.

Ingen lag tvingar dig att teckna en hemförsäkring, men då du får ett fulltäckande skydd mot de flesta oförutsedda händelser är det något som starkt rekommenderas. Din ekonomiska förlust kan dessutom ersättas med en ny vara, reparation, eller med kontanter. Notera även att en hemförsäkring täcker alla personer som bor i samma bostad, exempelvis när det gäller inneboende eller familjer.

Sist men inte minst gäller reseskyddet i hela världen under 45 dagar. Detta är en relativt lång period som du får i samband med försäkringen, utan att du behöver teckna en specifik sådan inför resan. Du slipper också betala de enorma kostnaderna som ingår om du skulle behöva åka ambulansflyg tillbaka till Sverige, något som i värsta fall kan uppnå miljontals kronor.

Via nätet kan du alltid göra beräkningar hos de flesta försäkringsbolag för att få fram pris, välja olika tillval och paket, eller teckna försäkringar med mer förmånliga villkor. Genom att jämföra de olika bolagen mot varandra kan du också pressa ned priset en hel del, något vi också rekommenderar varmt för dig som läsare.