Då har det blivit dags att renovera bastun. Jag kommer i några inlägg gå igenom de olika stegen i processen och tänkte att jag skulle börja med rivningsprocessen. Från början var det inte tänkt att jag skulle göra en så pass omfattande renovering som det till slut blev, men nu i efterhand är jag väldigt glad att så blev fallet.

Så här såg den gamla bastun ut innan jag började med rivningen. Bastun var från 1967 och i helt ok skick för sin ålder. Dock hade några glipor i panelen bildats då panelen släppt i infästningen på några ställen. Vid en närmare titt märkte jag även att trallen var ganska sliten och behövde bytas. Jag valde dock att lägga in ett mosaik-golv istället för att lägga in ny trall.

bild_bastu2 IMG_2381 IMG_2382 IMG_2385 Manöverpanelaggregat

 

 

Rivning

Det första jag gjorde var att montera ner lavarna och bära ut dem ur bastun, även trallen på golvet bars ut. Näst på tur var aggregatet. Elen kopplades ur och aggregatet lyftes av. Nu var bastun helt ren förutom lampan i taket. Denna lät jag sitta kvar under tiden som jag rev ner den gamla panelen. När det var dags för taket så fick slutligen även lampan tas ner.

IMG_2627IMG_2601IMG_2602IMG_2589

När panelen var borttagen var det dags att få bort all gammal isolering. Men innan detta kunde påbörjas så behövde ett element tas bort, se översta vänstra bilden, vilket gjordes av en rörmokare. När jag började riva isoleringen så var jag väldigt nyfiken på skicket på reglarna, skulle de vara angripna av mögel eller påvisa någon fuktpåverkan? Till min stora glädje så var hela regelstommen och väggarna i väldigt gott skick. Detta berodde till stor del på att en ventilerad kanal hade byggts in bakom panelen och gick längs med nedre delen av väggen runt om hela bastun. Detta gjorde att cirkulationen bakom panelen var utmärkt. De befintliga stödremsorna var i bra skicka och gick att återanvända.

regelverk IMG_2653

I nästa del påbörjar jag återuppbyggnaden av bastun och går igenom de problem jag stötte på under projektets gång.