Nu när det börjar bli höst så är det många som börjar tänka på att se över sina värmesystem, däribland elementen. Men vad ska man då tänka på när man ska välja element? Hur många watt ska dom klara, är högre watt bättre än färre watt? Ska man välja oljefyllda element eller fungerar vanliga elektriska element lika bra? Vilken termostat ska jag välja? Frågorna är många och ibland inte så lätta att få klara svar på. Vi ska göra ett försök och kommer i detta inlägg ta upp de viktigaste punkterna du bör tänka på inför ditt köp av element.

Oljefyllda element eller inte
Förr i tiden var det många som föredrog oljefyllda element då de behöll värmen bättre. Idag är denna fördel inte lika solklar i och med de moderna termostaternas intåg. Ett vanligt element med en modern termostat håller en jämnare temperatur och behåller på så vis värmen på ett bra sätt. Det gamla problemet med knäppande termostater är ett minne blott i och med att man inte längre använder bimetall-termostater. Oljefyllda element brukar även vara något dyrare än vanliga element.

Hur många watt ska man ha på elementen?
I och med att de moderna termostaterna reglerar värmen så pass bra så håller de värmen på rätt nivå och energiförbrukningen drar inte iväg. Tack var denna smarta funktion så rekommenderar vi hellre fler watt än för få, då termostaten ändå ser till att du inte betalar mer än vad du behöver.

Behöver jag wifi-styrda element?
Idag erbjuder de flesta tillverkarna av element en wifi-styrd variant. Denna är något dyrare en element utan denna finess. Är det värt den extra kostnaden för att få wifi-styrda element? I vissa fall ja; Behöver du kunna fjärrstyra värmeregleringen på exempelvis ett landställe så är denna funktion mycket användbar. Har du ett stort hus där du vill kunna styra värmen dynamiskt så kan ett wifi-styrt element också göra susen. Vår rekommendation är att du låter behoven styra.

Lycka till med ditt elementköp!