Så anmäler du mäklare

Har du som många andra fått nog av allt mygel och hyckleri som förekommer på bostadsmarknaden? Nedan får du en genomgång över hur du går tillväga när du vill anmäla en mäklare. Instruktionerna är hämtade från dagens DN. Om det är något som saknas eller du vill få förtydligat, tveka inte att kommentera följande inlägg så ska vi se till att detta läggs upp snarast.

Den som vill anmäla en mäklare ska göra det skriftligt till Fastighetsmäklarnämnden, FMN.

Bifoga kopior på handlingar som har betydelse, exempelvis uppdragsavtal, köpehandlingar, objektsbeskrivning och boendekostnadskalkyl.

Nämndens uppgift är dock inte att för anmälarnas räkning utreda hur olika förmedlingsuppdrag har skötts, utan utgör endast ett underlag i tillsynen av mäklarna.

En anmälare blir heller aldrig part i ett tillsynsärende och har därför inte någon rätt att överklaga nämndens beslut.

Ekonomiska tvister prövas inte, det görs av domstol eller av Allmänna reklamationsnämnden (www.arn.se).

Läs mer på www.fastighetsmaklarnamnden.se

8 reaktioner på ”Så anmäler du mäklare

 1. ulf skriver:

  Som synes av texten så leder i BÄSTA fall en anmälan till intet.
  I sämsta fall för den som anmäler blir det ett rent helvete att senare försöka köpa eller sälja en fastighet (något jag har fått erfara själv) eftersom alla mäklare vet om att DU har gjort en anmälan.
  Även om det sägs att ”ekonomiska tvister prövas av domstol” stämmer inte det. En domstol tar inte upp ett fall där du har blivit lurad av en mäklare, du blir hänvisad till ovannämda nämnd och allmänna reklamationsnämnden gör tvärt intet i ett sådant här fall (som sagt har haft egen erfarenhet av detta).

  Den här tillsynen är som att ha maffian ansvarig för rättssystemet.

 2. L.P skriver:

  Är det därför som mäklarna kan gå fria och bära sej åt hur som helst?

  Man blir ju så tyngd av allt som inte fungerar i detta land. När de som är förtroendevalda och uppbär hög lön för att stifta lagar som hjälper och skyddar oss medborgare – INTE GÖR SITT JOBB!

  Jag har också fått uppgiften att det inte är någon mening med att bråka med en mäklare. De har ALLTID ryggen fri. Märkligt.

 3. monica morath skriver:

  vad sägs om en mäklare inorrköping som ringer till mig en hel dag utan att få svar istället för att kolla upp att han har rätt nummer (vilket han inte har) åker han hem till min bostad ringer på dörren men ingen öppnar (min dotter är där och har duschat) då öppnar han ytterdörren och går in ,den var öppen men stängd,min dotter fick en chock när mäklaren dök upp skrikande att han minsann ringt mig hela dagen utan att få svar och att visning skulle vara om 45 min. Min dotter ringde mig som fick kasta mig iväg från jobbet på cyckel hem och plocka iordning inför visningen.Ingen ursäkt naturligtvis. I ett mail till mig talar han om att han fick uppfattningen att jag var nöjd med att få tillbaka vad gett för lägenheten för 4år sedan vilket jag aldrig sagt, om jag hade tyckt det fanns ju ingen anledning at ha ett utgångsbud utan ett fast pris vilket hade lett till en snabb affär.Hantyckte att han varit mycket snabb med visning 27.4och igång med bud 28.4, vilket inte heller är sant visning 23.4 med enl honom 11 intreserade,sedan hände ingenting till 27.4 då ytterligare enl honom 2 skulle komma jag tycker det är segt och sakta.Enligt mäklaren har jag också en skev bild gällande pris och min förening om så är fallet kan ju undra varför han inte direkt upplyste mig om detta innan han drog igång en försäljning iså fall hade jag ögonblickligen kunnat byta mäklare.Jag har förstått att min mäklare har en historia klar i sitt huvud om vad jag tycker och har sagt men tyvärr så är inte fallet så utan mitt tyckande och tänkande är ett helt annat vilket jag också framställt.

 4. Martin skriver:

  Håller med… verkligen märkligt!

  Verkar definitivt som det blir ARN o sen FMN för min del.

  Om inte det funkar kanske det vore kul för en lokal tidning att skriva en artikel om just min mäklare… sen finns ju alltid internet!

  Vår enda chans är väl att bli bättre på att dela med oss om vilka som är rötägg och vilka som sköter sig.

 5. Tobias skriver:

  Rätt gammal detta men vill ändå varna för (faktiskt samtliga)mäklare. Har råkat ut för två stycken liknande händelser i Sthlm under 2010. Båda från de kända mäklarfirmorna som syns på Hemnet och mäklarna håller till i södra Stockholm. Det handlar om att mäklaren säger att budgivningen slutat eller att kontrakt skrivits. Båda (och de enda) gångerna har jag ringt och kollat med säljaren då det känts olustigt. Någonting stämde inte. Varvid säljaren inte alls vill skriva kontrakt utan mäklaren har sagt att det inte finns fler intresserade av bostaden.

  Detta är obekvämt att anmäla och kolla upp. Förutom att säljarna eventuellt inte vill bli kontaktade av folk till höger och vänster så vill mäklarna inte heller att man ska kontakta säljarna bakom deras rygg.

  Det är inte svårt för en mäklare att ta emot mutor och sedan avsluta en budgivning då inga har kontakt med varandra. Mäklaren har hand om allt. En lätt lögn här och en där så har dem sin extra månadslön eller tre.

 6. Janne skriver:

  Har oxå haft problem med mäklare i stockholm, södermäklarna. Man ska akta sig för dom. Ställer man en rak fråga så får man ett svar när man senare konfronterar dom eftersom verkligheten är helt annan än den dom målat upp får man: Du får väl kolla upp saker själv.
  Jag har råkat ut för dessa skojare en gång, aldrig mer, kommer inte att vare sig köpa eller sälja vi dom speciellt vissa ur deras kvinnliga personal i Liljeholmen!
  Det är tragiskt att denna yrkesgrupp kan härja fritt och ljuga folk rakt upp i ansiktet/lura folk på stora pengar utan att ens få en näsbränna. Mäklarnämnden gör inte heller något, håller sina mäklare bakom ryggen. Tragiskt!

  Jag hoppas att mäklarskojeriet får ett slut snart!

 7. Louise skriver:

  Vill utfärda en VARNING för PETER TURESSON på Sverigemäklarna. Han är per idag amnäld till FMN. Totalt oseriös mäklare som drar skam över den redan smutskastade kåren.

 8. Roman skriver:

  Fastighetsmaklare Vasterhaninge Saman Rostami. Var vorsiktig med honom. Han blaste mig pa riktigt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kontakta oss

Du når oss enklast på info[at]housenet.se. Vi försöker svara inom 24 timmar.

Annonsera hos oss?

Är du intresserad av att annonsera hos oss? Kontakta oss via mail för vidare information.

Disclaimer

Housenet.se ansvarar inte för information som tillhandahålls från tredje part, ex. priser, lagersaldo mm.